A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással.

Jóváhagyása esetén többek közt meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt nyújt majd Önnek. 

Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

RGB led

RGB led
Az RGB led az egyik leggyakoribb led típus. Tudjon meg többet az RGB jelentéséről és az RGB led működéséről.

Mit jelent az RGB rövidítés?

Az RGB színtér egy olyan additív színmodell, ami a vörös, zöld és kék fény különböző mértékű keverésével határozza meg az egyes színeket. Az elnevezése ezen három alapszín angol megfelelőinek első betűiből ered: Red (vörös), Green (zöld), Blue (kék). Elsődlegesen elektronikai eszközök és a számítástechnika terén alkalmazzák, pl. képernyők, kijelzők, érzékelők esetén.

Az RGB skálán egy színt az határoz meg, hogy milyen intenzitású a három komponense. Ezen koncepció szerint rajzolható egy háromdimenziós modell, ahol a 3 tengely sorra a 3 alapszínt adja meg, 0 és valamilyen maximális érték (általánosságban 1, vagy a 255) között, és ezen határokon belül értelmezhető a színtér összes eleme. Ha mindhárom 0, akkor az eredő szín fekete lesz, ha 1 (vagy a maximum), akkor fehér, az összes köztes érték eredményezi a különböző árnyalatokat, mint pl:

    Piros és zöld maximum sárgát eredményez

    Kék és zöld maximum türkiz színű lesz

    Piros 0,5 (vagy a maximum fele), kék maximum pedig lila

Hogyan jelenik ez meg az RGB ledek területén?

Az RGB ledek esetében a színkeverés ezen az elven működik. A régebbi RGB ledes megoldások úgy tették lehetővé az egyes komponensek szerelését, hogy külön tokozásba helyezték a piros, a zöld és a kék ledeket. Ezeknél még szabad szemmel akár messzebbről is megfigyelhető, elkülöníthetőek a különböző színek.

A technológia és az előállítás fejlődésével az újabb RGB ledeknél már egy tokozáson belül tudták elhelyezni a különböző színű chipeket. Az alábbi képeken egy SMD és egy COB RGB led fényforrás látható. Mindkettőn látszanak az elkülönülő chipek, ám mivel nagyon közel vannak egymáshoz, működés közben az emberi szem számára homogén színt hoznak létre.

A led szalagoknál használt 5050 SMD RGB-nél jól látható, hogy 6 forrlába van. A 3 diódának közös a pozitív lába és a negatív ágon keresztül lehet szabályozni. A különböző színeket a piros, zöld, kék diódák fényének intenzitásával lehet kikeverni. Mind három teljes fényerejénél hideg fehér színben világít, ekkor érhető el vele a maximális fényerő is.